6 jaar PUUR

6 jaar PUUR

Het is alweer 6 jaar geleden dat ik als Kinder-en Jeugdtherapeute PUUR opstartte in Nijverdal. Wat vond ik dat een spannende stap! Ik wou het professioneel neerzetten, dus had een logo laten ontwerpen, visitekaartjes gedrukt en een website laten bouwen. Het zag er allemaal prachtig uit! De klanten konden komen… alleen bleef het stil. Na een half jaar druppelden er enkele ouders en kinderen binnen en kon ik aan de slag! Het bleek al snel dat mijn doelgroep bij de jonge kinderen lag. Op zolder, waar de praktijkruimte was, speelden we, tekenden we of praatten we over wat ze nodig hadden. Daar waar ik in het begin met name de oudergesprekken het spannendst vond, merkte ik dat ik dat ook steeds leuker en leuker begon te vinden!

Integratieve Kinder-en Jeugdtherapie is een brede vorm van hulpverlening. Ik kon uit veel verschillende technieken kiezen. Bij het ene kind ging ik met cognitieve werkbladen aan de slag terwijl ik bij een ander kind met knuffels rollenspelletjes ging spelen. Het mooie van coaching of therapie geven, is dat je als therapeut met de ander mee leert. Ik herkende vaak iets van de problematiek in het kind of de ouder, in mezelf. Ze spiegelden me en zonder dat ze het door hadden, waren ze ook mijn leraar. Ik werd ziek in deze beginjaren en moest het rustiger aan gaan doen. De ziekte dwong me om diep in mezelf te kijken en de balans van mijn leven op te maken.

Gaandeweg kreeg ik meer focus binnen PUUR. Naast mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, ging ik me bij de kinderen ook steeds meer richten op de vraag: Wie ben je? Wie ben je nu echt? In mezelf had ik ontdekt dat mijn ware aard bedekt werd door verschillende negatieve overtuigingen. ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik mag er niet zijn’, spoorden me aan om hard te werken en alles perfect te doen. In mijzelf woonde nog een klein Sandraatje dat zich niet gehoord en gezien voelde en hier verdrietig en boos om was. Ze zette me, zonder dat ik het door had, aan tot aangepast gedrag. Ik was er vooral voor anderen.

Er veranderde iets. Ik leerde zelfliefde toe te passen in mijn leven. Ik leerde luisteren naar mezelf, mijn gevoelens te uiten en mijn grenzen te accepteren. Met behulp van de Maya-kalender ontdekte ik wie ik echt was. Hoe ik bedoeld was. Die Maya-kalender had een zuigende invloed op me. Ik wou er alles over weten. Als een magneet bleef ik erover lezen. Ik volgde de dagenergie en stemde me af op de mogelijkheden. Het was verbazingwekkend hoe ik het WAAROM van de gebeurtenissen in mijn leven ging begrijpen. En hoe ik me onderdeel ging voelen van een veel groter plan.

Op een avond, terwijl ik in stilte aan het haken was, kreeg ik een ingeving. De Maya-kalender (die Tzolkin heet) was er nog niet voor kinderen. ‘Ga dat maken!’ was de ingeving, want kinderen hebben het harder dan ooit nodig om zichzelf te kunnen zijn en daarin begrepen te worden! Zo is, in samenwerking met Jeaan de Bont en Niek Westendorp, in 2014 het IK-KOMPAS ontwikkeld. De afgelopen 2 jaar heb ik het standaard binnen de begeleiding bij PUUR ingezet en zowel ouder als kind waren verbaasd over hoe passend het bij hun hulpvraag was. Het bleek een prachtig instrument waardoor ik makkelijker wist welke interventie ik moest kiezen om het kind weer in zijn kracht te krijgen. Ook ouders wilden een boekje voor henzelf. Hun innerlijk kind werd er immers in aangesproken. En door ze naast elkaar neer te leggen, kregen ze inzicht en helderheid over het hoe en waarom van de relatie met hun kind.

Eind 2015 is Hans afgestudeerd als Psychodynamisch Therapeut en ging een droom voor ons in vervulling. We gingen samenwerken binnen PUUR! Hans begeleidde vooral volwassenen en ik kinderen en jongeren. We durfden de stap naar een verbouwing te zetten en zo konden we in juni 2016 onze praktijk openen en wat voorheen de garage was. Een heerlijke plek met een eigen ingang, toilet en alles erop en eraan!

De Tzolkin was met het IK-KOMPAS geïntegreerd binnen PUUR.  Tot najaar 2016… ik voelde toen dat heel duidelijk een keus van me gevraagd werd. Ik wilde graag nog meer vanuit mijn hart en passie werken. Lesgeven (wat ik ook nog 2 dagen in het onderwijs doe) vanuit het gedachtegoed van de Tzolkin en andere kindercoaches hierin opleiden dat is wat het liefst doe. Daarnaast ouder en kind ondersteunen vanuit hun IK-KOMPAS door middel van een coachingsgesprek, reading, workshop of training. 12 November is de nieuwe website van Tzolkind online-gegaan. Met een prachtige foto van Ali B. met zijn IK-KOMPAS die ik hem na zijn theatervoorstelling mocht overhandigen.

Ik ben trots op de weg die ik ga. Er ontstaan nu nieuwe samenwerkingsverbanden met mensen die ook vanuit hun hart werken. Zo start in maart 2017 voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar een training van 4 middagen die ik samen met Laura Reichgelt ontwikkeld heb. Zij is paardencoach en zet haar paarden hierbij in. Gecombineerd met het IK-KOMPAS beloofd dit een bijzondere training te worden waarin kinderen het verschil gaan ervaren tussen de manier waarop ze reageren (aangepast gedrag) en hoe ze bedoeld zijn (hun authentieke zelf). Een paard kan hierin prachtig en oordeelloos spiegelen. En dit kunnen ervaren en voelen, betekent vaak meer dan 1000 woorden. Je kunt hier meer over deze kindertraining lezen.

Het is bijzonder om te ervaren hoe het leven zich ontvouwt. Drie maand geleden had ik nog niet kunnen bedenken dat ik PUUR grotendeels zou loslaten. Het is mooi om te zien hoe de praktijk groeit nu Hans zijn plek daarbinnen inneemt. Ik geniet ervan en zie de toekomst zonnig tegemoet.

Een warme groet,

Sandra