mindfulness

Mindfulness

We zijn in onze maatschappij vooral getraind om in de doe of denkmodus te blijven. Mindfulness leert je om jezelf te trainen in de zijn-modus: met een ontspannen alertheid, zodat je goed kunt functioneren èn tegelijkertijd kunt ontspannen en gelukkig kunt zijn in het moment. Mindfulness kan ons ondersteunen, de energie meer laten stromen om meer creatief, alert en fit te blijven. Ook leidt het tot een gevoel van meer vrijheid en eigenwaarde.

In mijn praktijk versterken we je ego waar nodig of laten het andere wegen vinden. Mindfulness helpt je daarnaast verruimen en vanuit meer vrijheid te kiezen. Mindfulness is een niet talige methode. Ook al heb je vele boeken over mindfulness gelezen en begrijp je cognitief volledig hoe het in elkaar zit, dan zal het je nog niet verder helpen. Integendeel het zal je denkkracht (en focus) zelfs kunnen versterken en helpen om belemmerende gedachten los te laten. Ervaren brengt je bij het werkelijke weten!

Hieronder vind je wat oefeningen om effectief te kunnen oefenen met mediteren:

Meditatie oefening 1 – Telmeditatie

Telmeditatie is een geweldige meditatie oefening om mee te beginnen omdat je er veel van leert. Telmeditatie werkt heel simpel en kun je als beginner 5 tot 10 minuten doen, evt met een timer:

  • Tijdens je meditatie tel je – bij iedere uitademing– van 1 tot ongeveer 10.
  • Je telt gewoon met de stem in je hoofd. Je hoeft je ademhaling verder niet aan te passen.
  • Als je de tel kwijtraakt begin je weer bij één.
  • Dit blijf je herhalen tot je timer af gaat.

Met een telmeditatie leer je om je aandacht in het moment te houden bij je ademhaling. En je leert hoe snel je afgeleid raakt door je gedachten. Vervolgens leer je om – zonder oordeel – weer terug te komen naar je ademhaling en opnieuw te beginnen met tellen.

Je kunt telmeditatie lang of kort volhouden. Het is een slimme oefening om jezelf snel te kalmeren (even tot tien tellen in de wachtkamer). Maar je kunt het ook langer dan tien minuten volhouden.

Meditatie oefening 2 – Ademhalingsmeditatie

Ademhalingsmeditatie is een mooie volgende stap om verder te komen met mediteren.

  • Bij iedere inademing zeg je zachtjes in jezelf: ”In”.
  • Bij iedere uitademing zeg je ”uit”. Je mond kun je een klein stukje open houden. Als je traint kun je door je neus en mond tegelijk in en uitademen. Veel mensen helpt dit om de aandacht vast te houden.
  • Tegelijkertijd breng je je aandacht naar de ervaring van het ademhalen. Je voelt heel bewust hoe de lucht langs je neusvleugels naar binnen gaat. En/of je voelt heel bewust hoe je buik op en neer beweegt.
  • Wanneer je merkt dat je gedachten afglijden, breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling en zegt in  en  uit .
  • Wanneer je de neiging voelt om te stoppen voordat je timer rinkelt, herinner je jezelf eraan dat je nog één keer in- en uitademt met aandacht. Eén extra ademhaling lukt altijd.
  • Dat blijf je doen totdat je timer af gaat.

Ademhalingsmeditatie helpt je je aandacht trainen. Het is simpel en moeilijk tegelijk. In het begin ben je blij als je je aandacht een paar seconden in het moment kunt houden. En hoe verder je komt, des te langer je in het moment kunt blijven.